The road so far

HANDLEDNINGSMÖTE 6/10 -2009
Susann hade bokat i ett handledningsmöte via mejl med läraren Magnus Hoppe för att diskutera den kommande förstudie som ska genomföras och få råd och en utomståendes inblick i den idé som vi har tänkt genomföra som examensprojekt. En tid innan det avtalade mötet träffades Elin och Susann på café Arena (IDT) på Mälardalens högskola i Eskilstuna över en kopp kaffe för att diskutera kring vilka frågor vi ville ha besvarade angående förstudien under handledningsmötet.

 

Detta av flera skäl dels för att Susann under mötet skulle vara väl förbered men även för att vi ville få ut mesta möjliga från mötet. Så vi formulerade ett antal frågeställningar som skulle utgöra grunden i handledningsmötet och fungera som samtalsämnen. Där vår främsta frågeställning, vilken vi funderade en hel del kring var, skulle vår tilltänkta idé kunna fungera som underlag för examensarbetet?

 

Innan Susann handledningsmöte med Magnus Hoppe så diskuterade hon under lektionstillfället examensprojektet med en kurskamrat. Hon berättade att hon hade kontaktat KRUT innan sommarlovet, då hon hade skickat ett mejl till KRUT:s projektansvarige Anna Steinwall i Uppsala län med syftet att upprätta kontakt och diskutera ett eventuellt samarbete med dem inför det kommande examensprojektet. När hon efter en viss tid inte hade fått något svar gick hon vidare med att kontakta Anna Steinwall via telefon vilket gav Susann intrycket att hon fick ett ganska tvetydigt svar som hon sedan valde att tolka som ett nej till ett samarbete. Och att hon med ganska hög sannolikhet skulle gå vidare med en annan idé som examensarbete.

 

Denna korta men händelsefyllda konversation fick Susann att börja fundera kring om det fanns någon mening med att kontakta KRUT i och med denna nya utveckling av händelser. Susanns resonemang bakom detta var att hon menade att KRUT möjligtvis inte var intresserade eller hade tid till ett samarbete med studerande. Magnus Hoppe gav emellertid rådet att kontakta dem eftersom det kan ha funnits någon annan bakomliggande förklaring till varför KRUT inte visade något intresse till vår kurskamrat. Och att vi då inte ska förkasta den idén eftersom de eventuellt istället kan vara intresserade av ett samarbete med oss.

 

Men sammantaget tyckte Magnus Hoppe att den idé som vi hade var en bra grund att börja arbeta utifrån och studera kring för att se om det går att vidareutveckla idén till ett examensprojekt.
Mötet med Magnus Hoppe varade i ungefär en timme och gav en del att reflektera kring. Det var även något utav en lättnad att få feedback och bekräftelse på att den idé som vi har är utvecklingsbar och intressant.


ATT SKRIVA EN FÖRSTUDIE  12/10 -2009

Vi undersökte tidigare examensarbeten och gjorde efterforskningar på hur man skriver en förstudie. Vi tittade bland annat igenom Magnus Hoppes dokument ´Att skriva en förstudie´ på Blackboard.


LITTERATUR 19/10 -2009

Elin var på Statsbiblioteket i Västerås och lånade sju stycken böcker som till mestadels handlade om kreativitet, entreprenörskap och ideér.


HANDLEDNINGSMÖTE 20/10 -2009

Vi hade bokat in ett handledningsmöte via mejl med läraren Mona Tjernberg. Eftersom Mona Tjernbergs kunskapsområde är informationsdesign vilket hon är välutbildad inom och kan ge välbehövda råd inom, vilket är ett område som vår kommande forskningsfråga kommer att beröra. Mötet var upplagt som en öppen diskussion kring vårt ämnesområde och eventuella frågor som vi hade förberett just som vid mötet med Magnus Hoppe. Mötet varade i ungefär en timme men var mycket givande och inspirerande.  Övergripande diskuterade vi vårt tilltänka tillvägagångssätt, forskningsfrågan, problemformuleringen, externa kontakter, litteratur och avgränsningar.

Tjernberg klargjorde att vi inte behöver bekymra oss för formuleringen av forskningsfrågan i detta skede av examensarbete. Istället använda vår tid till att göra en omfattande informationssökning kring de intresseområdena vi har, då vi ska söka efter exempelvis befintlig forskning och pågående projekt. Sedan i efterhand när vi har mer kunskap begränsa urvalet av information och formulera fram en konkret och avgränsad forskningsfråga.  Vilket vi tyckte lät logiskt eftersom vi anser att formuleringen av frågeställning är en av de svårare delarna i ett projekt.

 

Tjernberg nämnde att Mälardalens högskola utbildar flest entreprenörer i Sverige, varav hon själv undrade hur man har mätt detta? Hon tyckte att det kunde vara en intressant aspekt att undersöka om vårt arbete skulle ta den riktningen, samt att det även kan vara till fördel att ha statistik som styrker teorin. Hon rekommenderade att vi skulle undersöka författaren Richard Florida som skriver om någonting kallat kreativitets index. Och gå in på hemsidan www.esbri.se och leta efter någonting kallat GEM vilket visar hur man mäter entreprenörskap.  
Tjernberg rekommenderade även författaren Jan Rollof som har skrivit boken Kreativitet - en handbok för organisationer och individer, vilken vi emellertid redan hade införskaffat oss. Vi uppfattade detta som stärkande, att hon hade tänkt rekommendera den litteraturen. Av den orsaken att den då troligtvis kan bidra med väsentlig information till arbetet. Hon påpekade emellertid att man inte bara ska tillförlita sig på litteratur, utan att man ska ta kontakt och träffa externa aktörer så att man kan börja skapar sig ett nätverk av betydelsefulla kontakter.

 

Hon berättade även att det har startats ett flertal projekt inom den kreativa – och kulturella sektorn eftersom Sverige på allvar har börjat utvecklats som upplevelseindustri genom kreativa näringar. Och att det genererar mycket till vår tillväxt i Sverige. Under mötets gång märkte vi ganska fort att våra tankegångar var synkade eftersom vi hade liknande idéer och åsikter.

 

KRUT är ett av projekten som hon nämnde och föreslog att vi borde kontakta KRUT:s projektledare Theresia Holmstedt Jensen som är ´kreativitets konsult´. Hon kunde vara till stor hjälp i vårt examensarbete eftersom hon har som arbete att hjälpa människor (entreprenörer) inom den kulturella sektorn. Vi fick webbadressen till deras hemsida där det stod deras kontaktuppgifter, i vilken det även stod att KRUT har ett kontor i Eskilstuna. (www.ideaplant.com)

 

KTH (Kungliga Tekniska Högskolan) samarbetar med Konstfack i ett projekt vilken har som syfte att främja kulturellt entreprenörskap. En idé var att vi skulle åka på studiebesök till konstfack i Stockholm.
Entreprenörskap och människors så kallade ´skills´ diskuteras inom EU. Tjernberg tyckte att det var en hög nivå att diskutera entreprenörskap inom och att det visar på att kreativa näringar är ett aktuellt och viktigt kunskapsområde. Hon gav oss flera infallsvinklar vilket vi tyckte var bra, eftersom det bidrar till att vi inte begränsar oss i början och att vi har mer kunskap att utgå ifrån när vi sedan ska bestämma och formulera forskningsfrågan.

 

Vi diskuterade även avgränsningar i våra studier, och hon tyckte att vi kunde undersöka internationellt till en viss de. Detta för att jämföra men att vi inte behövde gå mer djupingående in i det. Och se över existerande statistik och hur deras kreativitets index skiljer från Sveriges. Dock är statistiken kring kreativa och kulturella sektorn i Sverige näst intill obefintlig. 
Just nu har vi begränsat våra studier inom Eskilstuna kommun. Tjernberg berättade att de flesta undersökningar sker regionalt, att man brukar prata om regionalutveckling vilken i vårt fall är begränsad till Sörmlands län. Vilket vi ska ha i åtanke och begrunda.

 

Efter vårt möte med Mona Tjernberg diskuterade och reflekterade vi kring vad som hade sagts under mötet och vi bestämde oss för att mejla vi till Annika Edetun Lahtinen som visade sig vara den nuvarande VD och projektledare för projektet KRUT inom Eskilstuna kommun. I mejlet presenterade vi oss själva och vår utbildning. Vi skrev att vi skriver vårt examensarbete och skulle vara intresserade av ett potentiellt samarbete med KRUT.


EXTERNA KONTAKTER 20/10 -2009

Vi mejlade till Theresia Holmstedt Jensen som arbetar på KRUT på ideaplant i Eskilstuna. Vi fick senare under dagen ett automatiskt mejl där det stod "Theresia har gått vidare i nytt jobb som; Koordinator för Kreativa Näringar på Regionförbundet Dalarna. Och att vi istället skulle kontaktas Annika Edetun Lahtinen istället. Så vi mejlade även henne.

Susann mejlade till nyföretagarcentrum i Eskilstuna och Västerås senare under dagen.


ARBETE HEMIFRÅN 21-22/10 -2009

Susann arbetade hemifrån med förstudien och projektdagboken vilken hon sedan innan morgondagen skickar över till Elin via mejl. Detta för att hon ska kunna läsa igenom förstudien och fortsätter skriva inom de områden som behöver komplimenteras och som hon har studerat.
I veckoslutet har vi planerat att mötas på Mälardalens högskola för att tillsammans gå igenom förstudien och arbeta med den och även se efter vad vi behöver arbeta med i den under helgen så att den blir klar till inlämningsdatumet, vilken är följande vecka under måndagen.
Vi har lånat litteratur från biblioteket kring ämnet kreativitet (sju stycken) som vi har delat upp sinsemellan och ska läsa. När vi sedan är färdiga med våra respektive böcker byter vi litteratur med varandra. På detta sätt kan vi komplettera varandra om en utav oss förbiser någonting som kan vara av värde att ta med i examensarbetet.

Elin arbetade med förstudien hemma.


FRUSTRATION 25/10 -2009

Vi är aningen frustrerade över att de organisationer och verksamheter vi hitills har och försöker kontakta inte är "nåbara". Vi har inte fått någon respons via varken telefonen eller mejl.


RESPONS 26/10 2009

Susann ringde till Anna-Karin Swärd som arbetar på CLIQ i Eskilstuna. CLIQ är ett treårigt EU-projekt somn har som syfte att  främja entreprenörskap. På Eskilstuna komuns hemsida kan man läsa "Vi är många som bidrar till att stötta både människor och företag som utvecklar idéer till innovationer, nya företag och tillväxtföretag. CLIQ drar nytta av möjligheterna med globalisering för att dela kunskaper, metoder och processer mellan aktörer från olika samhällssektorer."

Susann bokade in en intervjutillfälle med Anna-Karin Swärd till den 6/10 klockan 1300


FÖRBEREDELSER 27/10 -2009

Vi förberedde oss inför oppositions seminariet. Vi bestämde via telefon att vi skulle träffa på Mälardalens högskola klockan 09.00, några timmar innan vi skulle opponera för att sammanställa våra granskningar av förstudien och diskutera vilka områden vi skulle nämna.


OPPOSITION 28/10 -2009
Idag hade vi oppositions seminarium klockan 1300. Under oppositionen fick vi bra feedback på vårt arbete och förslag på förändringar som kan göras för att förbättra vissa delar i förstudien.

 

Under dagen mejlade Susann Birgitta Blank som arbetar på nyföretagarcentrum i Strängnäs. Och Elin mejlade till Sara Hägglund som dock inte hade tid att ställa upp på en intervju men rekommenderade oss att kontakta Annika Löfgren som arbetar som affärsutvecklare på enheten för externa relationer på Idélab på Mälardalens högskola i Eskilstuna. Som svarade redan samma dag på Elins mejl och frågade om vi kunde träffa henne på Idélab i Eskilstuna på Mälardalens högskola den 11 november klockan 1600.


TILLVÄXTVERKET 29/10 -2009

Idag fick Susann svar via mejl från John Wallon som arbetar på tillväxtverket och bokade in en telefonintervju till den 4 november klockan 1300


KURSSTART 2/11 -2009

Idag hade vi kursstart i kursen KIN 180 Examensprojekt i innovationsteknik. Efter vilken vi hade ett gruppmöte i krockrummet på IDT. Under vårt gruppmöte kom vi även fram till att vi hädanefter skulle föra vår dagbok i en blogg.

 

Att göra lista, deadline den 11 november:

Susann ska ammanställa färdigt gruppkontraktet, strukturera upp förstudien, kontakta externa kontakter, kolla upp sekretessavtal och föra in gammla dagboks och minnesanteckningar i den nya blogg.

 

Elin ska ha efterforskat kring projektet som pågår mellan konstfack på KTH för att eventuellt boka in ett studiebesök, iordningställa ett gant schema och iordningsställa ett dagordnings protokoll till våra kommande gruppmöten.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0