Vårt första handledningsmöte

Vi träffades på café Arena klockan 09.00 för att ha ett gruppmöte innan vårt handledningsmöte. Under mötet diskuterade främst vad ville få ut av handledningsmötet och eventuella frågor som vi ville få besvarade.

Under vårt möte med Anette Strömberg vilken varade i nästan två timmar var hon mycket ifrågesättande kring vårt examensarbete och vårt tillvägångssätt och syfte. Vilket vi båda till en början inte var förberedda på eftersom det gav upphov till en mängd nya frågor och ´hinder ´att överkomma och reflektera kring.
En av kärnpunkterna i handledningsmötet var: Vad är det innovativa och nyskapande som vi ska undersöka? Vad är det som stödjer detta? Vi måste ta mer hänsyn till denna aspekt eftersom det är ett examensarbete inom innovationsteknik, annars kan vi bli underkända om vi inte stärker denna del.


Under tiden då vi hade mötet, letade hon upp olika referenser som vi kunde följa upp för att få en bättre förståelse för detta. Hon berättade att redan för 10 år sen i England bildades någonting kallat ´Creativity industry´vilket verksamheter som KRUT har haft som inspirationskälla när de har startats. Hon gav förslaget om att vi skulle efterforska kring hur och varför det uppkom och hur det har påverkat de verksamheter vi eventuellt är intresserade av (som är verksamma inom samma område).

Vi diskuterade även vad kreativa sektorn bidrar med, inte bara ekonomiskt utan även med en social tillväxt. Det är en ekonomisk och social kombination som är den bakomliggande drivkraften. Och om företagsrådgivningarna i nuläget har riktade stöd till idébärare.

Hon gav även förslaget att Susann under telefonintervjun då frågar Theresia Holmstedt Jensen ifrån KRUT vad det finns för innovativa element (nyskapande) i verksamheten så att man inte bara fokuserar på företagsstartandet och definiera vad den kreativa sektorn är. Arbetar de med nya arbetssätt eller tjänster för att främja entreprenörskap och hur ser man då att det är nytt? Finns det statistik som stärker det? Hur och varför bildades KRUT? Vad är det som bidrar till att den kreativa sektorn växer? Och eventuellt fråga henne om hon kan vara tänka sig vara vår uppdragsgivare,  komma med en frågeställning/idé som har en innovationsaspekt, eller om hon har kontakter till sådana företagare.
Rådgivning för innovationsprocesser.

Under mötet använde hon databasen Science Direct vilket kan komma till nytta när man behöver ha bakgrundsinformation kring exempelvis olika projekt och så vidare. Hon föreslog att vi när vi har tid över börja leta efter vetenskapliga artiklar som stödjer vårt arbete.  

Hon påpekade emellertid att vi inte behöver ta med all information ifrån intervjuer och teori som vi finner utan sonderar av terrängen för att öka vår kunskap, och eventuellt endast hänvisa till den efterforskning vi har gjort för att visa på variation i vårt tankesätt. 

De två andra kärnpunkterna som togs upp under mötet var vilket område är vi intresserade av att fördjupa oss inom, eftersom vi har för många och vida intresseområden i nuläget. När vi sedan har gjort denna avgränsning ska vi formulera en frågeställning (vilken kan komma att ändras under arbetets gång) Dessa två punkter ska vi reflekterat kring och bestämt oss om tills den 16/11 då vi ska ge vår första lägespm.
De tre områdena som vi måste välja bland är
1. Den kreativa sektorn, med fokus på KRUT
2. Företagsrådgivning med hjälp av inkubatorer Idélab, (vilka riktar sig till lärare och studenter), nyföretagarcentrum (övriga) och munktell science park (fortsatta utveckling, potentiellt samarbete i framtiden?), Verksamheterna kan sammankopplas.
3. Företagsrådgivning som till viss del är fokuserad på rådgivning inom den kreativa sektorn

I slutet av mötet bokade vi in vårt andra handledningsmöte till den 23/11 klockan 10-11. De två sista kärnpunkterna fick vi som hemläxa till det handledningsmötet.

Efter mötet mejlade vi till Annika Löfgren från Idélab, det som följer är ett utdrag ifrån vårt mejl till henne,

Vi skulle behöva träffa dig igen om du har tid och diskutera närmare kring företagsrådgivning sett ur ett innovativt perspektiv. Där fokusen ligger på vad är innovativt och nyskapande i det område som ni arbetar inom? Vi tyckte att den intervju som vi genomförde med dig förra vecka var givande och vi skulle gärna vilja träffa dig igen om du har tid. Men även eftersom vi tycker att du har ett innovativt tänkande då du bland annat själv har gått innovationsprogrammet och skrivit ett examensarbete inom ämnesområdet innovationsteknik.

Vi mejlade även över vår tidsplanering, gant schema och länken till vår blogg till vår handledare.

Kommentarer
Postat av: Anette Strömberg

Jag skrämde er (dem) lite i början. Det är lite av handledarens uppgift att nogrannt undersöka hur studenterna tänker. Pressa dem att bestämma sig var de vill gå. Det är svårt med en egen frågeställning på det sättet att det är mycket lätt att försöka ta sig an ett förstort material. Med c:a en miljon frågor från en handledare, blir det väldigt tydligt. Gjort i all välmening! De här tjejjerna har verkligen ingen brist på idéer, så det är begränsning och fördjupning som gäller.

/Handledaren :)

2009-11-10 @ 17:41:03
Postat av: Susann & Elin

Ja, det måste vi erkänna att du gjorde. Men det var bra eftersom det satte perspektiv på saker och ting! Och gav oss en hel del att reflektera kring så att vi kan förbättra vårt examensprojekt till det bättre.

2009-11-11 @ 22:06:51

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0